Ste moški v svojih najlepših letih, kar je relativen pojem, imate srečno družinico, lepo hišo in ste v svojem poklicu uspešen? Nenadoma, ali ujeti v strah pred prihajajočo starostjo, vam to ni več dovolj. Imate določene spolne zahteve, ki vam jih soproga ne more izpolniti, saj ona bolj kot vročično telovadbo potrebuje nežen objem in pozornost, ki se vam zdita odvečen balast. Prepričani ste, še v tem 21. stoletju, da vam mora soproga izpolniti vse zahteve, da bi bili vi lahko zadovoljeni in zadovoljni. Pričakujete skrajnje razumevanje in upoštevanje vaših želja, njene se vam ne zdijo pomembne. Zato se usedete za računalnik, ah, kako priročna pridobitev sodobnega časa!, in si zadovoljitev poiščete prek spleta.

Nekaj klikov, ogledov slik, prvi kontakt in jasno izražena želja v kateri se najdeta dva, ona in on, oba z pomanjkanjem v partnerskem odnosu – resničnim, ali namišljenim. Korona, leta, krediti, zasičenost z obveznostmi in pomanjkanje resničnih skrbi, tisoče izgovorov in opravičil za lastno vest s katerimi brez zadržkov skačemo iz ene v drugo posteljo in mislimo, da bo vse to strastno pohajkovanje brez posledic.

Najbolj prostodušni in »pogumni« svoje izlete zaupajo partnerki in pričakujejo, da se v njunem odnosu ne bo nič spremenilo. Ne pride jim na misel, da bi se postavili v njeno kožo in začutili razočaranje in izdajstvo, ki zagotovo postane zid med njima. Bi se on nje z veseljem dotikal, ko bi vedel, da se ona predaja drugim, v istem času? Tovrstna iskrenost je lažni alibi za lastno vest, za sebično samoljubje.

Kdor je ljubil zares, ve, da ta pomeni srčno in telesno zavezanost ljubeči osebi. A »ljubezen« je lahko kritje za mnoge deviacije: za nasilje med partnerji, za bolestno ljubosumje, za skoke čez plot in skrajno sebičnost, saj, če me nekdo ima tako rad, mi bo vse odpustil! Tako razmišljanje še vedno velja bolj za moške kot za ženske, katerim je mnogo bolj jasno, da tako to ne gre. Zakaj ženske varajo može? Zaradi pomanjkanja pozornosti in spoštovanja, ker so tudi same prevarane, pa tudi zaradi dolgočasne spolnosti – navsezadnje, nimajo vsi enake domišljije in občutka za malenkosti, ki veliko pomenijo. Vendar, ali nas bo ljubimec bolj razvajal in koliko časa? Nas bo spoštoval? Kakšni bomo v lastnih očeh, eni in drugi?

Strast je preizkušnja, je način preseganja lastne sebičnosti. Strast lahko usmerimo v ustvarjalnost in samoobvladovanje, v duhovno rast, ki je zdaj tako in. Za srečen zakon in ubrano življenje ni enega in edinega recepta, je pa spoštovanje, bolj kot ljubezen, večji garant, da bomo v družini srečni in zadovoljni, tudi na dolgi rok. Ko pridejo epidemije, pravijo zgodovinarji, se najprej porodi množična panika, potem pa razvrat. Življenje, v pričakovanju nenadnega konca, začnemo jemati z veliko žlico, brez zadržkov. Potem se epidemija poleže, strahovi utihnejo, mi pa se zazremo v ogledalo in se več ne prepoznamo.

Vse slabo, kar storimo, nas zaznamuje. Tako kot dobro. In vsak od nas se pri tem ravna po svoji vesti. Te ne moremo izsiljevati, se ji lagati in ji ubežati. Bolj kot vprašanje: ali še sploh znamo ljubiti, je na mestu dvom: ali smo po vsem tem ljubezni vredni?

Mimi Šegina

1.9.2021

 

Komentiraj


Sponzorji in donatorji