Po smrti 22-letne Iranke, ki je umrla zato, ker ji je spod rute gledal pramen las, se v Iranu dvigujejo množice in protestirajo. Moralna policija, ki jo je Iran dobil z novo oblastjo, lovi ženske kot zveri, jih ponižujejo in zapirajo, če po njihovem mnenju ne spoštujejo Korana. Tovrstna gonja je le eskalacija nasilja nad ženskami, ki se zadnjih nekaj let dogaja v svetu(in pri nas) pod pretvezo »verskih zahtev in pravil« – nekatere morajo biti samo pokorne, druge zavite od glave do peta, tretje pa ne smejo odločati o tem, ali bodo rodile ali ne. Gre za variacijo pritiskov, ki so, tako smo mislili, vsaj v Evropi del preteklosti.

Kaj pravi mlada ženska, muslimanka, ki že dolgo živi v Sloveniji in svojo vero dobro pozna? Pravi tako: »V Koranu, sveti knjigi muslimanov, je samo na enem mestu omenjena beseda burka, ki pomeni tančico, in sicer v suri, ki govori, da se bog skriva za burko. O zakrivanju ženskega obraza govorijo hadisi, ki so zapisi o življenju, morali, obnašanju Mohameda, božjega preroka. Hadisi pa niso božja beseda, ampak človeški zapis pričevanj posameznikov, ki so domnevno živeli v času preroka … Sčasoma se je islam začel kvariti, tako kot vere pred njim; tudi s pomočjo hadisov, ki niso kontinuiteta Korana, saj je med zapisom Korana in hadisov velika časovna razlika. Izredno težko je dokazati, ali je posamezen hadis verodostojen ali ni. Če se zapisano v hadisu ne ujema z zapisom v Koranu, ta hadis ne velja.

Nošenje burke, nikaba in hidžaba je celo greh. Moški silijo ženske, da se jim podredijo, da se torej podredijo človeku, čeprav bog zapoveduje vsem vernikom, da so podložni le njemu. Ko se muslimanski otrok rodi, ga ob njegovem imenovanju dvignejo nad glavo in mu tako predstavijo edinega, ki je nad njim. To pomeni, da musliman nikoli ne sme dopustiti sebi ali drugim, da je kdorkoli nad njim, razen boga.«

Vera je osebna odločitev in bi ne smela biti oznaka, ki bi razdeljevala ljudi – saj vse vere v svojih osnovah učijo k dobremu in k sožitju z drugimi ljudmi in verami. Tako tudi v islamu zelo častijo Marijo in v Koranu ima celo suro. Ne moreš biti musliman, če ne veruješ v Jezusa, Abrahama, v vse božje preroke. Eden od temeljev islama je, da spoštuješ vse vere, ker izvira iz vseh ver in ker nadgrajuje svoje predhodnice.

Kaj pravi gospa Kthiri o tem, da vedno več žensk nosi ruto? »Čas, ko se vse več žensk zakriva tudi po Evropi, razumem kot čas nepoznavanja lastne religije, lastne svete knjige. Dolžnost vsake muslimanke je, da je skromna, urejena, da se primerno obnaša. Pri nas pa s tem izstopajo, kar bog izrecno prepoveduje. Muslimani ne smejo mahati s svojo vero, v našem okolju pa je naglavna ruta ali zakrit obraz jasno sporočilo: »Poglej me, boljša sem kot ti.« Če ji rečeš, da ni prav, kar počne, ti odgovori, da si islamofob, skratka, da si ti skrajnež. To so osebe, ki povzročajo konflikt, tako kot vsi fanatiki, čistuni, kar pa je v nasprotju z islamom.«

V spomin mi pride pevka Madonna, ki je s svojimi nastopi in pesmimi burila premnoge krščanske duhove, a je manj znano, da se je pri starosti dvanajstih let vpisala v več katoliških visokih šol (St Andrew, St. Fredericks, Montmartre) kjer se je učila plesa, jazza in baleta. Madonna je ves čas raziskovala religiozno simboliko in spolne teme, kdaj je šla tudi čez rob sprejemljivega, najbrž zato, da bi vernike spodbudila k razmisleku, kaj vera sploh je.

Zame je širina duha, ki se nikomur ne vsiljuje in nikogar ne ponižuje.

Miomira Šegina

24.9.2022

https://domzalec.si/kolumna/kolumna-domzalca/ali-je-vera-slepilo-ali-pa-jo-verniki-naredijo-slepo/

 

 

 

Komentiraj


Sponzorji in donatorji