Končno smo jo dočakali, prvo antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji – Iz jezika v jezik, ki je izšla s podporo Društva slovenskih pisateljev. Predstavitve bodo na večih koncih Slovenije in, kar je res lepa novica, ker je prva izdaja že pošla, se pripravlja druga. Kot ena izmed objavljenih avtoric sem zadolžena za predstavitev antologije in zainteresirano javnost vabim na naslednjo, ki bo
v prostorih NUK-a, 15. 7. 2014, ob 19.00.

Predstavitev publikacije Iz jezika v jezik: antologija sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji

Sodelujejo: dr. Marijanca Ajša Vižintin, dr. Lidija Dimkovska, dr. Judit Zagorec Csuka, Miomira Šegina

Antologija sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji z naslovom Iz jezika v jezik je prva tovrstna antologija v Sloveniji. Od okoli 120 v Sloveniji delujočih manjšinskih in priseljenskih avtorjev je v antologijo uvrščenih 34 avtorjev. Vključeni pripadniki avtohtonih manjšin in priseljenskih skupnosti pišejo tudi ali samo v svojih maternih jezikih, in sicer v: madžarskem, italijanskem, romskem, slovaškem, makedonskem, bosanskem, hrvaškem, srbskem in v angleškem jeziku. Antologija izpostavlja na enem mestu največje in najboljše literarne dosežke že uveljavljenih, malo manj uveljavljenih ali še neuveljavljenih manjšinskih in priseljenskih avtorjev. Antologija je nastala v okviru projekta Usposabljanje na področju kulturnega managementa in uredništva pri Društvu slovenskih pisateljev.

Beseda bo tekla o tem, kako je nastajala antologija, o položaju tujejezičnih avtorjev v Sloveniji, o tem, kaj prinašajo njihove poetike, o odprtosti ali zaprtosti slovenske književnosti, o lastnih izkušnjah biti manjšinska oziroma priseljenska pisateljica, pesnica ali zgolj slovenska pesnica, pisateljica. Prisluhnili bomo poeziji dr. Judit Zagorec Csuka v madžarščini in slovenščini ter odlomku iz monodrame Miomire Šegina v srbščini in slovenščini. Z avtoricama in z dr. Lidijo Dimkovsko, glavno in odgovorno urednico antologije, se bo pogovarjala dr. Marijanca Ajša Vižintin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji z naslovom Iz jezika v jezik bodo na dan predstavitve tudi prodajali (5 €).

Vljudno vabljeni!

Povezava na komentar v Delu: http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/pisatelji-skoraj-brez-bralske-publike.html

 

Komentiraj


Sponzorji in donatorji