Ob razglasitvi epidemije korone smo znova izgubili obraze – prav je, da so ljudje, mladi in stari, vzeli opozorila stroke zares. Ali znamo vsi tudi pravilno uporabljati ta zaščitni pripomoček, je že drugo vprašanje. Kakorkoli, ob koroni se je začela razvijati nova vrsta mode – maskirne. Poleg modrih so v obtoku, a bolj poredko, tudi maske v zeleni barvi. Mladi, predvsem moški, prisegajo na črno izvedbo. Za otroke se je potrebno še posebej potruditi in jim priskrbeti živahne maske, takšne, ki jih bodo kljub nejevolji dali na obraz.

Maske se zdaj lahko kupijo na vsakem vogalu – tiste iz rezerv, uvoza in tiste »doma« izdelane, ki so za večkratno uporabo. S tem ni mišljeno da se uporabljajo sto in enkrat preden se jih odvrže temveč, da se jih lahko pere po enodnevni uporabi. Ali vsaj na par dni. Če se ne opere, se jo vsaj polika.

Mnenja o tem, katere maske so boljše in bolj učinkovite – iz bombaža ali sintetične, eno ali večplastne smo že veliko slišali. Kako se skozi njih lahko diha pa vsak lahko oceni sam. Pubertetniki, pa ne le oni, imajo težave s potenjem in mozolji, ki so posledica tega. Niso vsega krivi hormoni!

Vendar ima nošenje mask tudi nekaj pozitivnih vidikov – veliko običajnih dodatkov lahko odpade iz uporabe. Recimo viseči uhani – gotovo je, da boste katerega izgubile med snemanjem in natikanjem »ušesnikov«. Zato se jim lahko mirno odrečete. Šminka za današnjo uporabo ni praktična – z njo si umažeš masko in jo težko opereš. Navsezadnje, kaj je narobe z naravnim izgledom, brez odvečnih dodatkov? Niso samo ženske na boljšem, tudi nekateri moški si lahko oddahnejo – zdaj nihče ne bo zavohal vonja po cigaretah, alkoholu, čebuli ali neumitih zobeh. Posledice slednjega bodo občutili kasneje, ko bodo trkali na vrata zobozdravnikov in jih nihče ne bo odprl.

Maske otopijo čutila (vonja, vida in sluha) in skrivajo naša čustva – jezo ali žalost, a tudi prijazen nasmeh. Otroci, ki šele spoznavajo svet, se bodo navadili, če bo epidemija trajala dovolj dolgo, na ljudi brez obraza. A upajmo, da je to začasen ukrep, ki bo dosegel svoj pozitiven učinek in nas ne bo oropal človeškosti.

Za temi zaukazanimi maskami, se lahko sprostimo in nehamo igrati vloge, ki nam niso všeč. Zdaj lažje razumemo Vzhodnjake, ki so bili navajeni na maske že pred korono. Zato so nam prav prišli posnetki z YouTube, ki so jih naložile pridne Kitajke in nas naučile kako se lahko izdelajo lepe, praktične in poceni maske. Bodimo hvaležni, da svoje izkušnje delijo z nami. Virusi ne poznajo mej, potujejo kamor hočejo, skupaj z nami, ki smo svet zajemali z veliko popotniško žlico. In upajmo, da ga bomo spet.

Mimi Šegina, 19.10.2020

Maske imajo več pla(s)ti

 

Komentiraj


Sponzorji in donatorji