Psiholog in pedagog Andrej Plešec se v članku Motiviran, odgovoren in zdrav otrok sklicuje na dr. Targakovo in njeno izjavo, da je velika neumnost, ker danes dekleta in fante vzgajamo enako. Celo več: napaka je v tem, da se danes v dekleta verjame, za fante se pa skrbi. Dekletom se govori: »Ti to zmoreš! Naprej!« in to je napaka, ker potem ženske živijo za kariero in ne za dom… Zanimivo, da se v današnjem času posamezni psihologi in pediatri spotikajo ravno ob to, da smo po 20. stoletjih vere v fante, začeli verjeti tudi v deklice!

Zakaj bi končno pridobljena samozavest deklicam škodila? Morda zato, ker ne bodo več stala le ob strani in občudovala, kaj vse sme njihov bratec, one pa ne? »Ker to ni zanje.« Sposobnosti, ki jih prinesemo na svet so mnogotere, katere se bodo razvije pa bo odvisno od tega, kaj bo spodbujala naša okolica in naši starši. Kam je pripeljala tradicionalna vzgoja deklice? V odvisnost, materialno in duhovno, saj jim je toliko časa bil prepovedan dostop do šol in znanja, da se niso mogle ponašati z vsem, kar zmorejo. Cena tega je bila, da se jih je imelo za manj inteligentne in vredne le položaja »okraska doma«. In pridne prinašalke otrok. Kam je prispel svet pri občudovanju moči mož – v neprestane tekme in spopade, v vrtinec ekonomskih kriz in degradacijo okolja. Svet še vedno vodijo moški, pa če to hočemo priznati ali ne, in to ravno tisti v katere smo tako močno verjeli!

Ob prazniku reformacije, ki jo je začel Martin Luther 1517, se zavemo, da so prvič v šolske klopi začeli vabiti tudi deklice in dekleta. Vendar ta pot vstopa v šolske klopi ni povsod potekala samoumevno, sploh pa če so dekleta izkazovala nadpovprečno inteligenco ali nadarjenost. Morala so počakati še nekaj stoletij, da so se lahko vpisale na univerze. Danes pa se na Poljskem morajo, in še kje drugje, zopet boriti za svoje pravice – odločanjem o svojem telesu. Namesto da bi ustavili nasilje nad ženskami, ga bodo znova uzakonili, po ovinkih.

Potem pa ne morem kaj, da se ne bi zamislila nad izjavam strokovnjakov, ki še vedno verjamejo, da so svet iz ravnotežja vrgle ženske. In da so matere krive, ker so sinovi tako izgubljeni. Kje so potemtakem ti naši očetje, ki so se ves čas skrivali za ženami in jim prepuščali vzgojo, pogosto tudi skrb za preživetje družine? Veliko očetov jih je zapustilo in šlo neobremenjeno svojo pot! Izogibanje odgovornosti, egoizem in nasilje, alkohol… to ni od včeraj in koliko otrok nosi posledice takšnih zgledov? Veliko uspešnih mož je imelo za seboj podporo mater, ki so verjele vanje. Zato prosim, nehajte iskati krivca v svojih teorijah zarote proti moškim. Če so ženske preživele vse to, kar jim je naložila tradicija, vera in teptanje njihovih pravic, potem sem prepričana, da bodo današnji moški svoj preporod veliko lažje preživeli. Navsezadnje jim družba še vedno stoji ob strani.

 

Mimi Šegina,

31.10.2020

 

Komentiraj


Sponzorji in donatorji